Cara Nak Betul Buat Tapai Pulut

Basuh atau cuci beras pulut sehingga bersih dan rendam sebentar. Mula-mula rendam dulu beras pulut dengan air paip je selama 2-3 jam.


Pancake Jepun Gebu Serius Sedap Bahan Tak Banyak Senang Nak Buat Mingguan Wanita Food Pancakes Hot Dog Buns

Basuh dua kali sahaja jangan gaul pulut tu nanti hancur.

. Taburkan ragi diatas pulut yang betul-betul dah sejuk. Kukus pulut bersama semua bahan selama 20 minit. Buang air rendaman pertama kemudian bilas sekali lagi.

6Pulut selepas gaul santan tak perlu kukus balik kali ke 2. Beras pulut 1½ cawan. Sy xalihkan pulut kedalam bekas sy siramkan air trus dr pngukus 4-Kukus semula pulut tadi dalam 10minsehingga naik wap.

Masukkan pulut dalam kukusan bekas pengukus. Cara- Cara Buat Tapai Pulut 1 Masak pulut terlebih dahulu. Kemudian angkat dan letakkan di dalam bekas atau talam dan biarkan pulut sejuk.

Terima kasih Faizatul Aida untuk perkongsian resipi Pulut Sekaya ini. Dah bertahun saya tak buat kuih ini sebab anak2 tak suka dan selalu kalau buat mesti ada lebih sebab saya tak pandai nak kurangkan kuantitimaklumlahalang2 buat biar seloyang betul tak. Boleh ditanak atau dikukus.

Setelah itu rendam untuk seketika. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik untuk langkah ini saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus. Mesti korang nak tahu apa fungsi air kapur tadi kan.

Selalunya pulut perlu dikukus sebanyak dua kali. 2 Selepas pulut siap dimasak ratakan di atas dulang. Mula-mula aku basuh beras pulut hingga bersih.

Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 minit. Kemudiannya masukkan pulut dalam pengukus. Cara-cara membuat tapai yang sedap.

Cara nak buat pulut dengan cara kukus simple dan lemak berkrim selamat mencuba ye semua. 3Setelah itu tutup api dan alihkan pulut kedalam bekas atau dulang yang besarBiarkan pulut betul-betul sejukBiasanya saya biarkan dalam 1 jam. So hasil tekstur pulut nanti akan pejal dan cantik bentukknya.

Boleh ditanak atau kukus. Ada yang kata susah takut tak jadi tapi My Mom kata ikutkan buat tapai ni tak susah kalau kita tau cara dia. Boleh refer gmbar di bawah Ada org letak gula sikit tabur rata-rata atas pulut sama dengan ragi ragi cpt bertindak balas dengan gulaoptional ya.

Dah masak sejukkan pulut. Kak Ngah suka cara kukus. 3-Siramkan pulut yang telah dikukus dgn 3cawan air sambil kaup balik.

Hancurkan sebiji ragi dan tapis. Basuh beras sehingga iarnya jernih. Rendam seketika lebih kurang ¾ jam.

2-Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min. Renjiskan dengan segelas air. Daun pisang atau bekas secukupnya.

2Kukus periuk didalam periuk kukusansebelum itu pastikan air di periuk mendidih terlebih dahuluKukus selama 20 minit dan balikkan pulut untuk memastikan ia masak sekataKukus selama 20 minit lagi. Bahannya 1kg beras pulut dan sebiji ragi. Seterusnya aku panaskan air hingga mendidih dan kukus beras.

Air kapur tu adalah untuk memejalkan beras pulut tu nanti. Kira menu wajib mesti ada. Kalau ditanak dengan air sejuk pulut tidak akan cantik.

CARA PENYEDIAAN TAPAI PULUT Kukus pulut setengah masak angkat pulut lalukan bawah air paip terus. Cara-caranya untuk menyediakan tapai pulut seperti dibawah pulut dikukus. 1 biji ragi.

Cara buat tapai Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minimum 2 jam. Sukat pulut menggunakan cawan. Setelah dikukus masukkan pulut tersebut dalam bekas untuk diuli.

Jangan gaul pulut tu nanti hancur. Gaul pulut dengan ragi sehingga rata. Gunakan air panas untuk masak beras tersebut.

Buang air rendaman pertama pastu bilas sekali lagi. Macam-macam lagi resepi menarik yang dikongsikan oleh Cik Puan Yati Rahim di wall Facebooknya. Basuh pulut dan kemudian cuci hingga bersih.

Kemudian masukkan dalam kukusan sekali lagi. Lepas itu aku bilas beras dan toskan. Cara Masak Pulut Guna Rice Cooker.

Masak pulut hingga masak. Rasanya cam sekarang jarang dah kita dengar orang buat tapai kecuali untuk jual. Kukus untuk kedua kali.

Basuh beras pulut yang telah direndam dan tanak seperti kita masak nasi. Biar betul-betul sejuk baru taburkan ragi. Terus masukkan santan sedikit demi sedikit dan kacau hingga betul-betul sebati.

Kukus lagi sehingga keluar wap. Saya gunakan periuk elektrik. Kemudian rendam dalam 2-3 jam.

Resipi Dan Cara Membuat. Assalamualaikum kawan2 saya ingin tunjuk cara membuat tapai yang sedap dan betul. Mula-mula rendamkan dahulu beras pulut dengan air paip selama 2 hingga 3 jam.

Tapi la tak kira warga mas ka warga muda la semua dah suka makan tapai. Masak pulut sehingga masak. Sama-samalah kita elakkan penyakitwabak busuk hati iri hati atau apa saja yang memudaratkan hati Ada satu rahsia aku dalam membuat tapai.

Ini petua dari arwah nenek. Cara-cara ni dapat memberikan rasa makanan tradisional. Selalunya tapai ni sinonim ngan warga mas.

Kukus sekali lagi sampai masak. Setelah masak sejukkan atas talam. Kukus sampai keluar wap.

1-Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam. 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Air disukat mengikut paras pulut.

Korang boleh usha resepi mana yang korang nak cuba nanti. Cara untuk buatkan kuih ni. Basuh dua kali sahaja.

Setelah dikukus masukkan dalam bekas atau besen untuk diuli.


Tapai Pulut Manis Leting Kalau Betul Cara Buatnya Elok Ragi Yang Diguna Pasti Menjadi Keluarga


Cara Buat Tapai Pulut Nikmat Di Tekak


Tapai Pulut Hitam Resipi Citarasawan Buah Kue Alkohol


Petua Buat Tapai Pulut Manis Tak Masam Makan Sejuk Sejuk Lagi Nikmat Di Tekak Daily Makan

No comments for "Cara Nak Betul Buat Tapai Pulut"